Energie besparen in de tuin

In dit blog vertelden we al eerder hoe je het duurzaamheidsstreven binnenshuis in de praktijk brengt, maar tegenwoordig is er ook in menig tuin veel elektra te vinden en daarop besparen is ook belangrijk. Dit rondje door de tuin leert hoe je ook daar duurzaam bezig blijft.

Wijs met water: een regenton of -tank

Je kunt er ‘s zomers de klok op gelijk zetten als het een tijdje droog en heet is: het dringende advies om vooral de tuin niet te sproeien – en dat terwijl je net zo lekker duurzaam bezig was door een moestuin aan te leggen! In de zomer van 2021 viel er genoeg water uit de lucht, hetgeen veel mensen aan het denken heeft gezet: een deel van dat water opvangen om het sproeien van de tuin het hele jaar door gratis te kunnen doen is een typische win-winsituatie, want het is tevens duurzaam. Vroeger gebruikte men een regenton, maar een zogenaamde regenwatertank is weerbestendiger, makkelijk schoon te maken en heeft aansluitingen voor de tuinslang of andere kranen. 

Tuinverlichting

Maar dan de elektriciteit. Natuurlijk is er de energievergelijker om bij de meest voordelige aanbieder uit te komen, maar dan nog kan er bespaard worden. Diverse apparaten in de tuin kunnen zelfvoorzienend zijn, zo heb je fonteinen die op zonne-energie werken en tuinverlichting die overdag genoeg gratis en groene stroom ‘tankt’ om ‘s avonds een feeëriek effect te creëren. Wanneer die verlichting ook nog uit ledlampen bestaat, ben je op en top duurzaam bezig en hou je ongewenste figuren buiten het hek. 

Solar carport

Met die zonnecellen kun je ook groter denken, bijvoorbeeld als het gaat om de oprijlaan. Vroeg of laat stap je wellicht over op een elektrische auto. Hoe fijn zou het dan zijn als die opgeladen kan worden via de solar carport! Wat dat is, en hoe het werkt? Je zoekmachine helpt je verder. De ontwikkelingen zijn in volle gang, dus wie weet kan binnenkort het laadstation van je robotmaaier ook met die carport verbonden worden. 

Afzonderlijk schakelbare stekkerdoos

In je schuur zijn ook veel apparaten die vaak opgeladen moeten worden. Hiervoor zijn twee duurzame handigheidjes: de eerste is om deze op Marktplaats te zetten en te investeren in een set met machines die allemaal op dezelfde accu(‘s) werken:, de tol (klussersjargon voor schroefboormachine), de boor, de schuurmachine, de decoupeerzaag, enzovoorts. Diverse merken bieden die aan. Een andere mogelijkheid is om één laadpunt te maken, waarbij je alle adapters op een afzonderlijk schakelbare stekkerdoos aansluit. Hierop zit naast elk stopcontact een knopje om het opladen te pauzeren, zodat je niet onnodig oplaadt en ook niet steeds stekkers in en uit de stekkerdoos hoeft te trekken.

Related Posts

Efficiënte KNX-systemen voor jouw gebouwautomatisering

Technologie blijft zich razendsnel ontwikkelen, en gebouwautomatisering speelt hierin een rol voor zowel efficiëntie als comfort. KNX-systemen staan voorop als het gaat om automatisering en bieden een geïntegreerde oplossing voor…

Bio-ethanol als duurzame verwarmingsoplossing

De wereld van duurzame energie is volop in beweging en dat merken we vooral bij de verwarmingsoplossingen voor woningen. In 2024 zien we dat steeds meer mensen op zoek gaan…