Een onverwachte trend die zich sinds 2020 voordoet, is steeds sneller verlopende verschuiving naar onlinetransacties. Plotseling doen zelfs de grootste technofoben tenminste een deel van hun bankzaken en winkelen online. Meer geld dat online van hand verandert, maakt cyberspace natuurlijk aantrekkelijker voor oplichters en fraudeurs. Daarom krijg je van ons een aantal bruikbare tips voor veiliger onlinetransacties.
Het hangslotje
Laten we ermee beginnen dat je creditcard alvast een uitermate veilig betaalmiddel is. Waar je echter op moet letten, is dat bij een eventuele betaling de transactie veilig verloopt. Bovenaan in de adresbalk van de website waar je een aankoop wilt doen, moet je een hangslotsymbooltje zien. Is dat er niet, dan is de kans groot dat de site frauduleus is. Klik gerust een keer op het hangslotje en je zult normaal gezien de tekst zien verschijnen dat de verbinding beveiligd is.
De “s” van “secure”
In diezelfde adresbalk kun kun je het webadres lezen. Dat moet beginnen met “https://”. De “s” staat voor “secure”, wat beveiligd betekent. De toegevoegde letter geeft aan dat de link tussen jou en de website-eigenaar veilig is. Opgelet; dit betekent nog niet dat de site zelf authentiek is. Wil je bijvoorbeeld op de hoogte zijn van de actualiteiten, dan moet je naar https://nos.nl/ gaan in plaats van www.snos.nl. Een lettertje verschil maar het maakt veel uit. Controleer elk adres dat je bezoekt altijd op subtiele spelfouten, extra woorden en tekens en andere onregelmatigheden.
Zet een externe verwerker in
De wet van de gemiddelden zegt dat hoe voorzichtig je ook bent en hoe vaak je alles nog eens dubbel nakijkt, elke keer dat je je bankgegevens invult op een formulier vergroot de kans dat deze in verkeerde handen vallen. Op zo een moment kan een bedrijf zoals Trustly Group AB zijn nut bewijzen.
Trustly is een digitale betaalprovider die een betaaldienst aanbiedt die niet van de één of andere bank afhankelijk is. Je geld vertrekt dus van een online bank naar de online leverancier van een product of dienst. Het mooie van Trustly is de flexibiliteit; je niets hoeft te registreren of downloaden. Bovenal blijven je gegevens veilig tegen cyber criminals beschermd, want ze slaan geen persoonlijke informatie op. De versleuteling die Trustly gebruikt om de transactiegegevens te verzenden zijn van de hoogste standaard.
Nog enkele snelle tips
- In principe zou je steeds het privacybeleid van een website moeten checken. We begrijpen het; dat is een lange en langdradige brok tekst.
- Log altijd uit op een website waar je geregistreerd en/of aangemald bent. Het volstaat niet om je browser te sluiten.
- Maak sterke wachtwoorden en vertrouw ze alleen toe aan een sterk programma voor wachtwoordbeheer. Soms is dit al een onderdeel van je firewall en/of je software tegen virussen en malware.
- Bewaar je betalingsbewijzen; zowel de papieren als de elektronische. Controleer ook je afschriften.
Ben je ondanks alle maatregelen toch het slachtoffer van crybercrime, doe dan onmiddellijk aangifte bij de politie.