Elektra aanleggen binnenhuis is gemakkelijker dan buitenshuis. Met een goede handleiding kun je de elektra zelf aanleggen wanneer je een beetje handig bent hierin. Als je elektra buitenshuis wilt aanleggen moet je voldoen aan een aantal regels. Het is ook belangrijk dat het stopcontact dat je wilt aanleggen goed beschermd is tegen alle weersomstandigheden. Het is goed om te weten welke regels hiervoor gelden. Let op de volgende stappen bij het aanleggen van elektra.
Maak een ontwerp van waar je de elektra wilt aanleggen
Voordat je de elektra gaat aanleggen buiten is het een verstandige keuze om eerst het ontwerp te gaan maken. In het ontwerp beschrijf je, hoe en waar je de elektriciteit wilt hebben. Het kan gaan om stopcontacten, elektriciteitsleidingen of schakelaars die je wilt plaatsen.
Ben je een handige klusser dan is het aanleggen eenvoudig. In het ontwerp zet je ook een overzicht van alle elektra draden en de bijpassende kleurcodes. Dat kan handig zijn wanneer je buiten elektra gaat aanleggen. Je moet letten op de volgende kleurcodes:
- De stroomtoevoer – Bruine kleur
- De stroomafvoer – Blauwe kleur
- De stroomdoorvoer lamp – Zwarte kleur
- De Aardedraad – Groen/Gele kleur
Schakel de stroomgroep uit
Als je aan de slag gaat met elektra is het belangrijk dat je van tevoren de stroom uitschakelt van elektrische installatieproducten. Je schakelt de stroom uit door middel van de groep die je kunt vinden in een groepenkast. Je kunt op een veilige manier werken aan de elektra wanneer je hierop let. Check het voordat je gaat beginnen met het aanleggen van elektra. Je voorkomt hiermee ongelukken.
Leg een centraaldoos aan
Als je een centraaldoos hebt hoef je deze niet meer aan te leggen buiten. Wanneer je er geen hebt zul je er een moeten aanleggen. Je hebt de centraaldoos nodig omdat de elektriciteitsleidingen vanuit een punt uitmonden erheen. De leidingen lopen vanaf de centraaldoos richting de lichtpunten, schakelaars of stopcontacten. De centraaldoos wordt ook wel een centrale lasdoos genoemd.
Je kunt vanaf de centraaldoos je elektra verder uitbouwen. Je maakt een stroompunt wanneer je een centraaldoos monteert. In de centraaldoos kunnen kabels en elektriciteitsdraden verbonden worden met elkaar. Er kan bij regen of ander slecht weer geen water bijkomen. De stroom wordt via de centraaldoos naar buiten getrokken.
De elektriciteit buiten aanleggen
Als je elektra buiten gaat aansluiten kan het gaan om verschillende producten. Het kunnen stopcontacten voor buiten zijn, een buitenverlichting of schakelaars voor buiten bijvoorbeeld. Je hebt voor deze producten hulpmiddelen nodig zodat je deze kunt aansluiten. De hulpmiddelen die je nodig hebt zijn:
- Grondkabels
- Centraaldozen
- Installatiekabels
- Gietmof
Een grondkabel aanleggen
Een grondkabel heeft een metalen mantel. De grondkabel wordt ook een YMvK-as genoemd. De elektriciteitsdraden worden door de metalen mantel goed beschermd. De kabel is uiterst geschikt om in de grond te gebruiken wanneer je de elektra aanlegt buiten. Als je een grondkabel gaat leggen moet die 60 centimeter diep in de grond worden gelegd.
Dat is ongeveer twee spaden diep. Zorg dat de stroom is uitgeschakeld voordat je de grondkabel gaat aanleggen. Licht alle huisgenoten in zodat ze niet per ongeluk de stroom weer inschakelen. Je voldoet dan aan de eisen die gelden voor elektra buitenshuis.
Wanneer je dit gedaan hebt kun je de kabel aansluiten op een aparte groep. Wanneer je de kabel zou aansluiten op een bestaande groep is de kans groot dat je de apparaten die erop zijn aangesloten niet meer kunt gebruiken na een kortsluiting. Sluit de grondkabel alleen zelf aan als je er kennis van hebt. Er kunnen namelijk problemen ontstaan bij een verkeerde aansluiting.
Een centraaldoos/kabeldoos aanleggen
De centraaldoos plaats je ergens van waaruit je dan de elektra verder kunt uitbouwen. Draai de meegeleverde wartels in de opening van de centraaldoos. Markeer nu de plek waar de centraaldoos moet komen op de muur. Boor nu de gaten in de muur en tik met een hamer de pluggen in. De pluggen gaan in de gaten. Schroef nu de centraaldoos vast aan de muur.
Een installatie kabel aansluiten
De installatiekabel heb je nodig voor de elektra of je verlichting. Je sluit deze aan via de elektriciteitskabel die boven de grond uitkomt. Het is belangrijk dat je deze niet bundelt met andere kabels. Een kabelgoot kun je ook beter niet gebruiken als je een installatiekabel gaat aansluiten. De installatiekabel heeft onvoldoende isolatie waardoor die niet voldoende brandwerend is.
Gietmof buiten aansluiten
Wil je een gietmof aansluiten buiten maar weet je niet hoe dit werkt. Je kunt dan de volgende stappen gebruiken om een gietmof aan te sluiten.
- Bestel een gietmof pakket
- Plaats de kabeldoos
- Maak een verbinding
- Meng het hars
- De hars wordt in de kabeldoos gegoten
- Plaats het deksel en bedek de doos voor kabels met aarde
Bestel een gietmof pakket
Een gietmof pakket is handig omdat er alles inzit wat je nodig hebt om deze te plaatsen. Je kunt op een eenvoudige manier een waterdichte verbinding maken onder de grond. In het pakket zit de kabeldoos, de giethars, wartels, contramoeren en de handschoenen.
Het plaatsen van de kabeldoos
Je kunt de kabeldoos plaatsen zodra je weet waar je de verlenging of aftakking wilt maken. Zorg dat de gaten in de zijkant openstaan. Je kunt de kabels dan erdoorheen trekken. Schroef de contramoeren en wartels nu in de gaten vast.
Een verbinding maken
Voer de kabels door de gaten en maak met behulp van een lasklem of kroonsteen de verbinding. Je kunt alleen verbinding maken wanneer de kabels zijn gestript.
Het hars mengen
Het hars bestaat uit twee compartimenten. Meng deze componenten. Kneed ongeveer vier minuten voordat je de buidel gaat openen. Zorg ervoor dat geen lucht ingesloten kan worden tijdens het gieten.
De hars in de kabeldoos gieten
Je kunt de hars voorzichtig in de kabeldoos gieten. Zorg wel ervoor dat er geen lucht kan worden ingesloten
Het deksel plaatsen en de kabeldoos bedekken met aarde
Plaats het deksel op de kabeldoos en klik het rode dopje op het deksel in. Bedek de kabeldoos met aarde. De gietmof is aangesloten.