Langs sportvelden wordt er nogal veel gebruik gemaakt van verlichting. Zeker wanneer de avonden weer wat langer worden is het van belang dat er nog wel gesport kan worden en daar hoort dan vanzelfsprekend verlichting bij omdat dit in het donker moeilijk mogelijk is. Dat we deze verlichting steeds beter en duurzamer willen maken is allang een gegeven. Wat is nu eigenlijk duurzame sportveldverlichting?
Sportveldverlichting zoals het hoort
Langs sportvelden wordt er steeds vaker gebruikt gemaakt van ledverlichting. Juist omdat goede sportveldverlichting echt noodzakelijk is om bij te kunnen sporten. Sporten in het donker is natuurlijk niet je van het en het is ook nog eens onveilig. Wanneer gebruik wordt gemaakt van ledverlichting voor sportvelden kan dat voor ongeveer 88 procent minder energieverbruik zorgen. Dit is alleen maar heel goed voor het milieu.
Hoe ziet sportveldverlichting eruit?
Vaak staat de sportveldverlichting die geplaatst wordt door Firefly op lichtmasten die uit meerdere lampen bestaat. Hoeveel lampen dat precies zijn is afhankelijk van hoe groot het gebied is wat verlicht moet worden. Wanneer we bijvoorbeeld kijken naar een tennisveld dan staan daar veel minder lichtmasten als dat er langs en voetbalveld staan. Dat komt omdat een tennisveld aanzienlijk kleiner is en dus ook niet zoveel lichtmasten nodig heeft. Als we gaan kijken naar het wattage komen we tot de ontdekking dat wanneer je kiest voor een “normale” sportveldverlichting we praten over een wattage van ongeveer 2000 watt terwijl dat wanneer we kijken naar een duurzamere oplossing in de sportveldverlichting we praten over een wattage van 750 watt. Dat is toch een heel behoorlijk verschil vind je niet?
Aanpassing van het verlichtingsniveau
Het grote voordeel van ledarmaturen is dat ze vaak gedimd of aangepast kunnen worden. Dit is fijn omdat je dan extra energie kunt besparen. De meeste armaturen kunnen worden aangestuurd door een app. Deze app is beschikbaar op bijvoorbeeld je telefoon maar ook kan je ermee via je pc werken. Je kunt dan gebruik maken van verschillende lichtprogramma’s die vooraf zijn ingesteld. Altijd handig natuurlijk want dan heb je met 1 druk op de knop de juiste verlichting te pakken! Wil je de verlichting uitschakelen wanneer er geen beweging meer wordt waargenomen? Ook dat behoort tot de mogelijkheden. Op deze manier doe je er dus echt alles aan om zoveel mogelijk te besparen en onnodig energieverbruik tegen te gaan.
We hebben het licht gezien
Eigenlijk kunnen we wel zeggen dat we met de komst van ledverlichting letterlijk en figuurlijk het licht hebben gezien. Je hebt een heldere mooie verlichting die een heel stuk minder energie verbruikt als dat je bijvoorbeeld doet met een halogeenverlichting of een gloeilamp. Zo zie je dus dat het laten plaatsen van duurzame sportveldverlichting een voordeel is naar meerdere partijen toe. Jij bespaart met je sportclub een hoop energie en geld en je helpt het milieu en daarbij de natuur ook nog eens een aardig handje. Mogen we dan zeggen dat we het licht hebben gezien? Wij vinden in ieder geval van wel!