Als je wilt werken in de techniek, kun je uit veel verschillende soorten banen kiezen in meerdere werkvelden: van mechanica tot elektrotechniek en van automatisering tot bouwkunde. In dit artikel behandelen we de mogelijkheden en de banen in de betonproductie. Hier vind je dus eigenlijk de inspiratie om binnenkort te solliciteren voor jouw droombaan. Maar laten we het solliciteren voor een baan in de techniek eerst eens onder de loep nemen, zodat je goed van start kan gaan met het solliciteren voor een functie in de betonproductie.
Het sollicitatieproces
In de techniek zijn er zoveel mogelijkheden, dat je misschien geneigd bent om als een kip zonder kop aan het solliciteren te slaan. Voordat je daarmee aan de slag gaat, is het goed om je eerst goed te oriënteren. Zo kun je ter inspiratie een kijkje nemen op Werkenbijbruil. Als je eenmaal wat inspiratie hebt opgedaan, kun je voor jezelf een overzicht maken van de specifieke gebieden binnen de techniek die je interesseren. Daarnaast is het handig om in dat overzicht te verwerken welke vaardigheden en kwalificaties een vereiste zijn. Dit doe je eigenlijk vóórdat je een CV maakt, want op basis van de baan waar je op solliciteert, maak jij je CV. Hetzelfde geldt voor een sollicitatiebrief. Bekijk dus eerst goed wat de maker van de vacature van je verlangt en ga dan aan de slag met je sollicitatie. In dit artikel behandelen we specifiek de betonproductie en de elektrotechniek. Op deze gebieden helpen we je een handje verder en kun je inspiratie opdoen voor een eventuele sollicitatie.
Betonproductie
Mocht je nog niet over het werken in de betonproductie na hebben gedacht, dan zijn wij hier om je aan het denken te zetten. Betonproductie is een belangrijk onderdeel binnen de bouwsector en biedt diverse carrièremogelijkheden. Denk daarbij aan betonlaboranten, betontechnologen en kraanmachinisten. Een betonlaborant is iemand die betonrecepten test. Als er iets moet veranderen in het recept, bespreek je dat met de betontechnoloog. Een betontechnoloog werkt veel samen met de constructeur, die het betonrecept aan de betontechnoloog voorschrijft. De laborant is dus de tester en de technoloog is als het ware de spin in het web. Maar je kunt ook als operator in de betonproductie te werk gaan. Een operator is iemand die verantwoordelijk is voor het optimaliseren van het productieproces. Als je daar nog niet zoveel ervaring in hebt, kun je bijvoorbeeld ook denken aan een baan als assistent-operator. Een revolutionaire nieuwe manier van betonstorten is die van de 3D printer en ook dat maakt meer banen in de betonproductie mogelijk. Natuurlijk geldt voor alle functies in de betonproductie dat je voldoende kennis over bouwmaterialen en productieprocessen moet hebben en dat je over technische vaardigheden moet beschikken.
Monteur elektrotechniek
In de elektrotechniek richten mensen zich tot het ontwerpen, ontwikkelen en onderhouden van elektrische systemen en apparatuur. Ook in de betonproductie is elektrotechniek onmisbaar. Zo kun je bijvoorbeeld werken bij Bruil als monteur elektrotechniek, waar je dagelijks werkt aan de elektronische onderdelen van hun machinepark. Bij Bruil heb je een vaste standplaats waar je vanuit werkt. Hier kom je de meest uiteenlopende technische problemen tegen en is het natuurlijk aan jou om als monteur elektrotechniek een passende oplossing te verzinnen. Bij deze functie heb je een vaste standplaats, maar deze kan altijd worden verplaatst naar een andere plek in Nederland. Als monteur elektrotechniek heb je dus zeker geen eentonige baan.
Aan de slag in de techniek
Techneuten zijn echte doeners die zeker niet terugdeinzen voor een uitdaging. De technische sector is constant in beweging, onder andere door de innovaties die in rap tempo worden doorgevoerd. Oriënteer je op de verschillende werkvelden in de techniek, onderzoek wat een passende functie voor jou zou zijn en solliciteer met je CV en een motivatiebrief of sollicitatiebrief die je hebt toegespitst op de beoogde vacature. Als jij de ambitie hebt om iets toe te voegen op een van de uiteenlopende gebieden in de techniek, weet je wat je te doen staat!