Duurzame energie | Zonnepanelen | Elektronica | Elektrotechniek

Overstappen naar een andere energieleverancier, kan dat?

Kun je overstappen naar een andere energieleverancier? Dat kan in principe altijd. Als je een contract hebt is het beter om deze eerst te beëindigen. Wanneer je het contract eerder wilt verbreken, dan kan een energieleverancier je een boete of opzegvergoeding geven die je moet betalen. In dit artikel vertellen je we alles over het overstappen naar een andere energieleverancier.

Vergelijk de energieleveranciers

Overstappen naar een energieleverancier is niet zo moeilijk. Het is eerst belangrijk dat je de energieleveranciers gaat vergelijken. Het overstappen energieleverancier doe je als volgt. Je gaat kijken welke energieleverancier het goedkoopst is. Je moet dan het vastrecht, de abonnementskosten gaan vergelijken van je oude energieleverancier met die van een eventuele nieuwe energieleverancier.

Je kunt ook het jaarverbruik van de oude leverancier doorgeven aan energieleveranciers en vragen dat deze je een goed aanbod doen. Je kunt dit allemaal zelf online regelen. Als je de nieuwe energieleverancier weet, dan zou je de aanvraag kunnen doen. De overstap wordt dan onderling tussen de energieleveranciers verder geregeld.

Overstappen energieleverancier 

Je kunt beslissen om voor contractbeëindiging over te stappen naar een andere energieleverancier. Het is ook mogelijk om te wachten tot het contract van je oude energieleverancier is afgelopen. Als je het contract vroegtijdig beëindigd kan de nieuwe energieleverancier je een opzegvergoeding geven. Dit kan je zien als een soort boete.

Als je gaat overstappen energieleverancier zorg dan dat je de offerte ontvangt. Wanneer je een jaarrekening ontvangt, kun je controleren of alle tarieven kloppen in de offerte.

Wat is de opzegboete bij vroegtijdig overstappen?

Als je een contract hebt die voor bepaalde tijd is en je zou eerder willen overstappen energieleverancier dan kun je een boete krijgen. In de meeste gevallen is een nieuwe energieleverancier bereid om die opzegboete van je over te nemen. Een energieleverancier mag een maximaal aan boete vragen. Dit kan verschillen van € 50 euro tot maximaal € 125 euro. Dat is afhankelijk van de resterende looptijd.

De bedragen die je dan moet betalen zijn afhankelijk van het product. De boete gaat per product. Dat houdt in dat je gas en elektra apart moet betalen. De hoogte is ook afhankelijk van het gebruik. Heb je een contract voor onbepaalde tijd dan geldt de opzegboete voor je niet.

Wat je kunt doen bij automatische contractverlenging?

Een energieleverancier kan je energiecontract stilzwijgend verlengen. De energieleverancier mag dit alleen doen wanneer je een contract krijgt voor onbepaalde tijd. Als je dan wilt overstappen energieleverancier, dan kan dat wanneer je het wilt. De opzegtermijn is wel 30 dagen. Jouw oude energieleverancier mag je dan geen boete opleggen. Bij een nieuw contract kun je kiezen voor een contract voor onbepaalde tijd of bepaalde tijd. Je mag ook kiezen voor een variabel tarief of een vast tarief. Als laatste bepaal je zelf of je grijze stroom wilt of groene stroom.

De nieuwe energieleverancier vraagt naar de meterstanden

Als je een contract wilt afsluiten bij een nieuwe energieleverancier is het belangrijk dat je de meterstanden doorgeeft. Wanneer je een slimme meter in huis hebt zijn de meterstanden al bekend. Je nieuwe energieleverancier kan op basis van de meterstanden een termijnbedrag vaststellen voor je energienota. De eindafrekening van de oude energieleverancier wordt op basis daarvan gemaakt.

Als je gaat overstappen energieleverancier binnen een jaar na de laatste jaarafrekening heb je de kans dat je moet bijbetalen bij de oude energieleverancier. Dat komt vooral omdat het maandbedrag is afgestemd op het jaarverbruik van je huishouden. Het overstappen energieleverancier gaat niet lukken wanneer je aangesloten bent op een warmtenet. Voor elektriciteit is het wel mogelijk.

Hoe lang duurt het overstappen energieleverancier?

Het overstappen van de oude energieleverancier naar een nieuwe energieleverancier hangt af van je huidige contract. In principe kan dit 6 tot 8 weken duren. In deze periode heb je nog 14 dagen bedenktijd om echt te kiezen voor het nieuwe energiecontract. In de 6 tot 8 weken is ook de opzegtermijn van 30 dagen gerekend voor het oude contract.

Wat kost het overstappen naar een nieuwe energieleverancier?

Als je een nieuwe energieleverancier wilt dan kun je eenvoudig overstappen. Hiervoor betaal je geen kosten. De administratie wordt door de energieleverancier onderling geregeld na jouw aanmelding. Wil je eerder overstappen en het contract loopt nog dan kan het zijn dat de huidige energieleverancier je een opzegboete in rekening brengt. 

Welk energiecontract is voordeliger?

Als je wilt overstappen naar een andere energieleverancier kun je kiezen uit twee soorten contracten. Je kunt kiezen voor een vast of variabel energiecontract. Als je een voordelig contract wilt is een contract met vaste tarieven het beste. De jaarkosten zijn dan een stuk lager dan bij een variabel energiecontract. Bij een vast energiecontract worden ook welkomstkortingen geboden.

Is overstappen naar een energieleverancier verstandig?

Er zijn mensen die jaarlijks overstappen om op deze manier de goedkoopste energieleverancier te krijgen. In de meeste gevallen ben je voordeliger uit dan wanneer je lang bij een energieleverancier blijft. Wanneer je niet overstapt na een jaarlijks contract val je weer terug op de standaardtarieven van je huidige leverancier.

Wat je kunt doen met een aflopend contract?

Als je ziet dat het contract bijna afloopt van je huidige energieleverancier kun je besluiten bij dezelfde te blijven. Als je een contract hebt met vaste tarieven kun je vragen om dit om te zetten naar een variabel tarief. Heb je een goedkopere energieleverancier gevonden dan kun je besluiten om over te stappen naar een nieuwe leverancier. Overstappen naar een nieuwe energieleverancier kan je veel geld besparen.

Hoe lang blijf je nog bij de oude energieleverancier?

Er is een opzegtermijn van 1 maand. Dit betekent dat je nog die maand bij je oude energieleverancier bent na het opzeggen van het oude energiecontract. Na die maand begint de nieuwe energieleverancier te leveren. Je hebt energieleveranciers die hebben nog een wachttijd voor nieuwe klanten waardoor je dan langer moet wachten. 

Je zult dan de wachttijd moeten afwachten. De overstap naar de nieuwe energieleverancier gaat automatisch. De aanmelding regel je zelf en de energieleveranciers regelen het verder.

Duurzame energie | Zonnepanelen | Elektronica | Elektrotechniek
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart