Zonnepanelen kopen? Subsidie, opbrengst en de kosten

Iedereen heeft het tegenwoordig over zonnepanelen en het zelf opwekken van energie. Het is alsof iedereen dan ook precies weet waarom het goed is om ook in zonnepanelen te investeren, en dat is dus niet het geval. Zo vragen veel mensen zich af of zonnepanelen kopen niet een erg dure aangelegenheid is. Zoals over de kosten van zonnepanelen toch al veel misverstanden bestaan. Ook over de opbrengst van zonnepanelen weten veel mensen nog te weinig om te doen besluiten om ook voor zonnepanelen te kiezen. Daarom bespreken we hier nog eens de voordelen die investeren in zonnepanelen ook voor jou kan hebben. Want die voordelen zijn er zeer zeker.

Zo produceer je zelf duurzame energie met zonnepanelen

Kiezen voor zonne-energie betekent in essentie dat je zelf duurzame energie produceert. Je maakt daarnaast gebruik van een groene energiebron en laat zo duidelijk zien bij te willen dragen aan een meer duurzame wereld. Ook belangrijk, je energierekening zal drastisch gaan dalen. Uiteraard vergt de aanschaf van zonepanelen een behoorlijke investering. Die heb je echter binnen een aantal jaren (gemiddeld zeven jaar) al weer terugverdiend. Na een kwart eeuw kun je de investering zelfs twee of drie keer terug hebben verdiend. Nog iets; je kunt met zonnepanelen zelfs een heuse stroomleverancier worden. Dit kan als je meer energie opwekt dan dat je gebruikt. Je kunt je opgewekte energie dan verkopen waardoor je de investering uiteraard nog sneller terug kunt verdienen. 

Check bij de gemeente of er subsidie beschikbaar is voor de aanschaf van zonnepanelen

Het is lastig iets algemeens over de kosten van zonnepanelen te zeggen, iets dat ook geldt voor de exacte opbrengst van zonnepanelen. Het heeft met allerlei factoren te maken. Zo speelt uiteraard het aantal zonepanelen dat je hebt een grote rol in de opbrengst van de zonnepanelen. Over zonnepanelen kopen gesproken, voor je daadwerkelijk zonnepanelen koopt. Check je bij de gemeente waarin je woonachtig bent of er nog subsidie voor zonnepanelen beschikbaar is. Vaak is dit wel het geval en dit maakt de investering nog aantrekkelijker.

Twintig jaar gratis stroom en het terugdringen van de uitstoot van CO2

Omdat het zonne-energiesysteem heel lang, vaak zeker een kwart eeuw, meegaat, heb je na die zeven jaar een kleine twintig jaar gratis stroom. Zonnepanelen nemen is dus eigenlijk best een goed idee. Bovendien draag je bij aan een verlaging van de uitstoot van CO2. Iets waarvan iedereen tegenwoordig ook de mond vol van heeft en iets dat naadloos past binnen de doelstellingen van het Klimaatakkoord. Een praktisch voorbeeld? Bewezen is dat een zonnepaneel per jaar al voldoende energie geeft om ruim tweeduizend liter thee te zetten. Omgerekend zijn dat net iets meer dan dertig kopjes thee per dag. 

Check via de omvormers hoeveel stroom er al is opgewekt

Met een zonne-energiesysteem ben je in staat om zonlicht om te zetten naar elektriciteit. Een zonnepaneel bestaat uit zonnecellen. Deze cellen zijn weer opgebouwd uit twee lagen silicium. Komen er zonnestralen op de zonnecel, dan ontstaat er elektriciteit tussen de twee klagen silicium. Aan die elektriciteit heb je nog niets, want eerst moet dit met een omvormer omgezet worden naar wisselstroom. De omvormer zorgt er eveneens voor dat de elektriciteit in de meterkast terecht komt. Want die stroom kun je dus gewoon gebruiken, bijvoorbeeld als je dus elke dag dertig kopjes thee wilt zetten. Via de omvormer die bij het systeem hoort kun je overigens steeds monitoren hoeveel stroom er per zonnepaneel al is opgewekt. 

Ook nu komt (een beperkte hoeveelheid) CO2 vrij

Ook als je energie opwekt met zonnepanelen komt er overigens CO2 vrij, iets wat veel mensen niet weten. Dit wordt veroorzaakt door de installaties zelf, door de omvormers en de panelen dus. Voor die installaties moet je namelijk nog een beroep doen op fossiele brandstoffen. Na een periode van ruim drie jaar heeft je eigen zonne-energiesysteem echter de energie die nodig was om de installatie te produceren, ook al weer terugverdiend. Vaak zelfs al veel eerder. Dat er ook nu CO2 vorming ontstaat, kan overigens nooit een reden zijn om niet voor zonnepanelen te kiezen. Want bij de productie van 1 kWh via kolenverbranding komt tenminste 900 gram CO2 vrij, bij gasverbranding is dat zo ongeveer 400 gram. Werk je echter met zonlicht, dan is dit slechts 50 gram. Dat is dus nogal een verschil, helemaal als je bedenkt dat een huishouden gemiddeld op jaarbasis 3.500 kWh aan elektriciteit verbruikt.

Vooral vanwege de forse besparing

De forse besparing op je energierekening is natuurlijk voor veel mensen de voornaamste reden om voor zonepanelen te kiezen. Men wil gewoon goedkoper, zeker nu het leven al duur genoeg blijkt. Me zonnepanelen ben je ook niet meer afhankelijk van de grillen van de stroomleveranciers en wisselende energieprijzen. Jij regelt het immers gewoon helemaal zelf. Dat geeft mensen een stukje zekerheid, en dat is precies waar veel mensen zeker in deze tijd nadrukkelijk naar op zoek zijn. 

Related Posts

Wat is een Perilex Stopcontact en Hoe Sluit Je Het Aan?

Een Perilex stopcontact is essentieel voor het veilig aansluiten van apparaten met een hoog vermogen, zoals elektrische kookplaten en boilers. Deze speciale stopcontacten bieden meer capaciteit en zijn een must-have…

Efficiënte KNX-systemen voor jouw gebouwautomatisering

Technologie blijft zich razendsnel ontwikkelen, en gebouwautomatisering speelt hierin een rol voor zowel efficiëntie als comfort. KNX-systemen staan voorop als het gaat om automatisering en bieden een geïntegreerde oplossing voor…