Is het verstandig om je electriciteitsleidingen aan te laten leggen door een expert?

Sommige elektra kun je gemakkelijk zelf aanleggen. Wanneer je bezig bent aanpassingen van elektra tijdens een verbouwing dan kan het soms zijn dat je nieuwe electriciteitsleidingen moet aanleggen in de muur. Als je zelf handig bent en er alles van weet dan zou je er kosten mee kunnen besparen om dit zelf te doen. Het is echter niet altijd verstandig om het zelf te doen omdat er veel mis kan gaan bij het aanleggen van de electriciteitsleidingen. In sommige gevallen kan het verstandiger zijn om een expert in te schakelen voor deze klusjes. Waarom? Deze informatie zul je hier kunnen vinden.

Elektrische installaties aanleggen doe je niet zomaar

Tegenwoordig kun je alle materialen kopen om elektrische installaties aan te leggen. Als je kennis ervan hebt en het al eens gedaan hebt zal dit niet zo moeilijk zijn. Veel mensen willen dit zelf doen om kosten te besparen. Een expert kost ook veel geld. Je kunt niet zomaar eraan beginnen zonder kennis. 

Het is dan verstandig om dan een expert in te schakelen voor deze klus. Je weet altijd dat het veilig wordt gedaan. Een eigenaar van een huis is verantwoordelijk voor de veiligheid van de woning. Dat geldt ook voor alle elektriciteit dat aangelegd wordt in de woning. Wanneer je een extra stopcontact of electriciteitsleidingen wilt verplaatsen behoort dat tot deze klussen. 

Als je niet precies weet wat je moet doen dan kan dit een gevaarlijke klus worden. Je krijgt nadat alles is aangelegd van elektriciteit te maken met een keuring elektriciteit. Dat om te zorgen dat het veilig is. Er kunnen ongelukken gebeuren met elektriciteit zoals een brand of een elektrocutie bijvoorbeeld tijdens het aanleggen maar ook naderhand.

Maak een goed ontwerp voordat je start met elektriciteit

Ben je van plan om zelf de elektriciteit aan te leggen? Het is dan verstandig om te starten met een ontwerp. In het ontwerp breng je in kaart hoe en waar alle elektriciteit moet worden aangelegd. Je kunt dan denken aan de electriciteitsleidingen maar ook aan de stopcontacten en schakelaars. Maak dan ook een overzicht van de elektradraden en de kleurcodes. De elektradraden en kleurcodes zijn:

  • De stroomaanvoer = Bruin
  • De stroomafvoer = Blauw
  • De stroomdoorvoer naar een lamp = Zwart
  • De aardedraad = Groen/Geel

Schakel de stroom uit 

Als je zelf de klus doet schakel dan de stroom uit voordat je begint. Wil je het op een veilige manier doen kun je het beste de gehele stroom uitschakelen. Je kunt ook een bepaalde stroomgroep uitschakelen in de groepenkast. Dat kun je doen wanneer je ook weet welke je moet hebben. 

Electriciteitsleidingen komen van een centraaldoos

De electriciteitsleidingen komen uit een centraaldoos vandaan. Vanaf de centraaldoos lopen de leidingen naar alle lichtpunten toe. Denk hierbij aan stopcontacten of schakelaars. Heb je nog geen centraaldoos dan moet je deze eerst aanleggen. Weet je niet hoe dit moet dan is het handig om een expert in te schakelen voor deze klus.

De elektriciteit aanleggen met de juiste behuizing

Als je de juiste behuizing hebt dan kun je het eerste deel van de electriciteitsleidingen zelf aanleggen. Je start vanaf de centraaldoos en kunt deze naar de muren aanleggen. Zorg dat het goed gebeurt want bij een keuring elektriciteit wordt er wel naar gekeken dat het goed is aangelegd.

Teken alle posities af op de muren

Het is belangrijk dat je alles aftekent op de muren waar alles moet komen. Een stopcontact die je aanlegt moet op 20 centimeter hoogte zitten van de vloer af. Een lichtschakelaar is standaard 110 centimeter. Het aftekenen van de positie van de stopcontacten, schakelaars en electriciteitsleidingen heeft als voordeel dat je precies weet waar je moet boren, maar ook weet je waar de elektriciteit precies moet komen.

Het boren en frezen in de muur

Na het aftekenen van de posities kun je alvast de gaten boren voor de muurdozen. De rand van de muurdoos moet gelijk zijn met de muur. Je kunt nu de electriciteitssleuven uit frezen in de muur. Ben je hier niet mee bekend hoe je het moet doen dan is een expert op dat gebied handig. Alles wat je zelf kan doen kan kostenbesparend zijn. Deze kosten kun je gebruiken voor de klusjes waar je minder verstand van hebt.

Het plaatsen van de electriciteitsleidingen en de draden.

Electriciteitsleidingen is vakwerk. Deze moeten ook goed aangelegd worden. Nadat je het ontwerp hebt gemaakt kun je na het boren en frezen van de muur de electriciteitsleidingen op maat zagen. Je kunt de electriciteitsleidingen nu in de sleuven plaatsen. Je plaatst nu de muurdozen en gaat deze klem zetten. Als dat gebeurd is schuif je de trekveer door de leiding. De uiteinden van de draden kun je nu strippen. 

Steek de draden door het oog van de trekveer en trek eraan. De draden voer je nu door de buis. De draden die uit een muurdoos of centraaldoos uitsteken kun je afknippen. Verwijder nu een klein deel van het isolatiemateriaal van de uiteinden van de draden. De blauwe en bruine draden kunnen in de muurdoos worden gestoken. Verbind deze draden met de blauwe en bruine draden die in de centraaldoos zitten. 

De afwerking gaat gemakkelijk. Je zet op elke muurdoos die je hebt aangelegd een stucdeksel. Vul de sleuf die rond de electriciteitsleidingen zit met cement. Monteer nu alle stopcontacten en schakelaars en de electriciteits klus is gedaan. De keuring elektriciteit kan komen controleren of alles veilig is.

Een veilig huis

Wil je door de keuring elektriciteit komen dan kun je dit beter laten doen door een expert. Het is verstandig omdat alles op een veilige manier wordt aangelegd. Je wilt een veilig huis en ook dat de electriciteitsleidingen en andere elektriciteit veilig is aangelegd. Je kunt kosten besparen door enkele klussen zelf te doen. 

Waag je niet aan elektriciteit als je er niets van weet. Dat kan onveilige situaties geven en dat is gevaarlijk. Een expert kan je helpen met alle elektriciteit aanleggen op een veilige manier.

Related Posts

Wat is een Perilex Stopcontact en Hoe Sluit Je Het Aan?

Een Perilex stopcontact is essentieel voor het veilig aansluiten van apparaten met een hoog vermogen, zoals elektrische kookplaten en boilers. Deze speciale stopcontacten bieden meer capaciteit en zijn een must-have…

Efficiënte KNX-systemen voor jouw gebouwautomatisering

Technologie blijft zich razendsnel ontwikkelen, en gebouwautomatisering speelt hierin een rol voor zowel efficiëntie als comfort. KNX-systemen staan voorop als het gaat om automatisering en bieden een geïntegreerde oplossing voor…