Voorspellingen die uitkwamen: van smartphone tot zelfrijdende auto

De jongsten onder ons kennen hem misschien niet, maar in de jaren ’80 was het een opvallende verschijning op de Nederlandse tv: Chriet Titulaer (1943-2017). De wetenschapsman is het brein achter het Huis van de Toekomst, dat in 1989 toonde hoe we in de toekomst zouden wonen. Er waren in de vorige eeuw meer voorspellingen in vooral boeken en films, die bijna allemaal zijn uitgekomen.

Zonnepanelen

In het Huis van de Toekomst zagen we een centraal stofzuigersysteem dat vorm zou krijgen met de zelfdenkende robotstofzuiger, zonnecellen die een vertrouwd beeld zijn geworden en de stemherkenning die ook al gebruikt wordt. Verbruik van elektriciteit heeft in deze eeuw een wending genomen. Aan de ene kant is er de duurzaamheidsgedachte die ons tot besparen aanzet, anderzijds bieden milieuvriendelijke hulpmiddelen ons juist meer mogelijkheden: een elektrische vouwfiets, auto of grasmaaier opladen met groene stroom is daar een schoolvoorbeeld van. 

Evert Hartmans jeugdromans

Niet alleen Chriet Titulaer kon uiteenzetten hoe we later zouden wonen en leven, ook jeugdboekenschrijver Evert Hartman had het in zijn futuristische roman Niemand Houdt Mij Tegen(1991) over wat er allemaal uitgevonden zou worden. In het jeugdboek gebruikt iedereen een zogenaamde multicom die model staat voor de smartphone, het apparaat waarmee we beeldbellen, berichten versturen via e-mail of app en informatie opzoeken. De hoofdrolspeler doet dit regelmatig, terwijl hij eveneens een zelfrijdende auto gebruikt. Hartman beschrijft in het boek ook dingen die niet uitkwamen, zoals de komst van de menselijke kloon en het onderlopen van westelijk Nederland. In Vechten voor Overmorgen (1980) 

rept de auteur over een soort internet, elektrische auto’s en zowaar het hacken van beveiligingsapparatuur. 

Kuifje

Een ander profetisch huzarenstukje is de vlucht naar de maan die Georges Prosper Remi Remi oftewel Hergé tekende in de stripserie Kuifje. Al in 1953 verscheen het tweeluik Raket naar de Maan en Mannen op de maan, waarin de hoofdrolspeler net als Buzz Aldrin en Neil Armstrong de maan als sprookjesachtig omschrijft. De iconische rood-wit geblokte raket lijkt in niets op de Apollo 11 die 16 jaar later op de maan landde, maar verder bleek dat de striptekenaar zijn huiswerk goed gedaan had. 

Tijdreizen

Er zijn tal van boeken waarin een Big Brother-achtig scenario wordt geschetst, waarbij overal camera’s geplaatst zijn: The Running Man van Stephen King of George Orwell’s 1984. Hierin willen overheden complete bevolkingen hersenspoelen, een complottheorie zoals die nu nieuw leven is ingeblazen door de coronapandemie. De verwachte vliegende auto laat staan erin tijdreizen, zoals te zien in de film Back to the Future II, bestaat nog steeds niet. 

Related Posts

Wat is een Perilex Stopcontact en Hoe Sluit Je Het Aan?

Een Perilex stopcontact is essentieel voor het veilig aansluiten van apparaten met een hoog vermogen, zoals elektrische kookplaten en boilers. Deze speciale stopcontacten bieden meer capaciteit en zijn een must-have…

Efficiënte KNX-systemen voor jouw gebouwautomatisering

Technologie blijft zich razendsnel ontwikkelen, en gebouwautomatisering speelt hierin een rol voor zowel efficiëntie als comfort. KNX-systemen staan voorop als het gaat om automatisering en bieden een geïntegreerde oplossing voor…