Slim intern elektriciteitsnet wordt steeds populairder 

Zowel particulieren als zakelijke partijen overwegen steeds vaker de investering in een smart grid. Het kan hen verschillende voordelen bieden, zowel in combinatie met zonnepanelen als zonder. Denk bijvoorbeeld aan een slim elektriciteitsnet, wat ervoor zorgt dat de elektrische auto voor de deur pas opgeladen wordt als het energietarief een bepaalde minimumwaarde heeft. Dit zal in veel gevallen in het diepst van de nacht zijn, op het moment dat een bewoner geen behoefte heeft om de auto aan de lader te leggen. Met een smart grid verloopt dit automatisch. In combinatie met bijvoorbeeld de tarieven van energie vergelijken bij Energiekiezer.nl, levert dit huishoudens een forse besparing in de energiekosten op. Het maakt dat een investering in een dergelijke oplossing relatief snel kan worden terugverdiend.

Ook bewuste keuze voor groene stroom wint aan populariteit

Niet alleen de toepassing van een smart grid wordt populairder, datzelfde geldt voor de bewuste keuze voor het afnemen van groene stroom. De ene energieleverancier levert veel meer groene, schone stroom aan het elektriciteitsnet dan andere partijen. Onder meer een samenwerking tussen de Consumentenbond, WISE en Natuur & Milieu toonde dit aan. Zij publiceerden vorig jaar nog een lijst met de meest duurzame, schone energieleveranciers in Nederland. Het helpt de consument een bewuste keuze te maken bij het afsluiten van een nieuw energiecontract binnen een online vergelijkingstool. 

Groene stroom opslaan met een batterij in huis

Het elektriciteitsnet raakt met de groei in het aantal installaties van zonnepanelen steeds voller, zo zien ook de netbeheerders Nederland. Om het elektriciteitsnet te ontlasten kan het voor huishoudens en bedrijven interessant zijn om te investeren in een batterij. Deze batterij maakt het mogelijk om de opgewekte stroom die niet direct verbruikt wordt, tijdelijk lokaal op te slaan. In de avond, wanneer de opbrengst van de zonnepanelen nihil is, wordt de opgeslagen stroom op deze batterijen aangesproken. De capaciteit van deze batterijen wordt steeds groter. 

Salderingsregeling verandert de komende jaren

Zou je geen batterij in huis of binnen je bedrijfspand gebruiken, dan wordt het overschot aan groene stroom aan het stroomnet geleverd. Men noemt dit ook wel het salderen van het overschot. Op dit moment ontvang je een relatief hoge vergoeding voor de stroom die je verkoopt aan de energieleverancier. De verwachting is echter dat deze regeling in de komende jaren zal veranderen, wat het leveren van groene stroom aan het stroomnet aanzienlijk minder interessant maakt. 

Related Posts

Efficiënte KNX-systemen voor jouw gebouwautomatisering

Technologie blijft zich razendsnel ontwikkelen, en gebouwautomatisering speelt hierin een rol voor zowel efficiëntie als comfort. KNX-systemen staan voorop als het gaat om automatisering en bieden een geïntegreerde oplossing voor…

Bio-ethanol als duurzame verwarmingsoplossing

De wereld van duurzame energie is volop in beweging en dat merken we vooral bij de verwarmingsoplossingen voor woningen. In 2024 zien we dat steeds meer mensen op zoek gaan…