Je bent bezig met je huis te verbouwen en wilt een stopcontact installeren. Misschien heb je te weinig stopcontacten en wil je meer hebben. Je kunt dan een stopcontact zelf aansluiten. Het aanleggen van stopcontacten vraagt om nauwkeurigheid. Je voorkomt dan naderhand dat er complicaties optreden zoals bijvoorbeeld een kortsluiting. Een kortsluiting kan zorgen voor een stroomstoring, wat dan weer een brand kan veroorzaken. Zelf een stopcontact maken, is alleen handig wanneer je er een beetje ervaring mee hebt. We leggen in dit artikel je uit hoe het aansluiten van stopcontacten het gemakkelijkst gaat.
Welke materialen heb je nodig om het stopcontact aan te sluiten?
Voordat je begint met het aansluiten van stopcontacten is het belangrijk dat je de materialen in huis hebt. Als je alles in huis hebt kun je de stopcontacten snel aansluiten. De materialen die nodig zijn voor het aansluiten van stopcontacten zijn:
- Een geaard stopcontact
- Een inbouwdoos
- Een elektriciteitsbuis (zonder draad)
- Een afdekraam
- Drie delen VD draad: een blauwe draad (nuldraad), een bruine draad (fasedraad) en een geel/groene draad (aardedraad). De draden moeten allemaal 2.5 mm zijn.
- Een schroevendraaier
- Een striptang
- Een Steen of dozenboor
- Een multimeter
Schakel eerst de stroom uit in je huis
Voordat je begint met een stopcontact installeren, moet je voorbereidingen treffen. Je schakelt eerst de stroom uit in je huis. De betreffende groep kan dan voldoende zijn. Wil je liever alles van de stroom af hebben, dan kun je de hoofdschakelaar uitschakelen.
Teken de inbouwdoos af op de muur
Als je de stroom hebt uitgeschakeld, kun je kijken waar het stopcontact of de stopcontacten moeten komen. Je neemt de inbouwdoos en zet hem tegen de muur aan waar die moet komen. Je kunt het nu aftekenen. Je weet dan precies hoe deze geplaatst moet worden.
Boor een gat in de muur voor je stopcontact
Nadat je de inbouwdoos hebt afgetekend, kun je beginnen met het boren van een gat. Heb je meerdere stopcontacten die je wilt aansluiten moet je meerdere gaten boren. Als je wilt gaan boren, dan heb je de steen of dozenboor nodig. Je kunt meteen na het boren testen of de inbouwdoos past.
Maak de bedrading gereed voor gebruik
Je gaat nu verder met een stopcontact maken door de bedrading te controleren en gereed te maken. Kijk eerst of het nodig is om de kabels nog te strippen. Zit de bedrading nog in de kabel dan strip je het eerste stukje van de kabel. Dat kun je doen met de striptang. De kabels moeten 8 cm ruimte dus hier moet je even op letten. Nu kun je de isolatie van de kabels strippen. Dit moet tien millimeter zijn.
De kabels van de stopcontacten aansluiten
Het begin van een stopcontact maken is gedaan. Je hebt nu de kabels gestript. Nu kun je beginnen met het aansluiten van de kabels. Je werkt met drie kleuren. Bruin, blauw en groen/geel. De groen/gele draad bevestig je in het midden van het stopcontact.
De groen/gele is de aardedraad. De bruine en blauwe draad mogen allebei links of rechts geplaatst worden. Als je de blauwe rechts doet moet je wel zorgen dat de ingaande en uitgaande kabels aan een kant zitten met dezelfde kleur. Dat geldt ook voor de bruine draad. De kleur hetzelfde en aan een kant, en dan is de bekabeling goed aangesloten.
Hoe kun je nu verder het stopcontact installeren?
Je bent nu zover dat je het stopcontact verder installeren kunt. Je kunt nu het stopcontact gaan bevestigen. Wanneer de draden goed aangesloten zijn en bevestigd kun je het stopcontact plaatsen. Dat gebeurt door middel van de schroeven. Let even erop dat de draden goed onder het stopcontact zijn. Je wilt geen beschadigingen aan de kabels, wanneer je bezig met het stopcontact maken.
Schakel de spanning in en meet of het stopcontact goed werkt
Zelf je stopcontact maken is bijna klaar. Als het stopcontact is geplaatst kun je de hoofdschakelaar of de groep die je uitgezet hebt weer inschakelen. Je kunt nu kijken of het stopcontact ook werkt. Je pakt hiervoor de multimeter. Die laat dan zien of het stopcontact werkt.
Het afdekraam monteren en het stopcontact is klaar
Je hebt alles correct aangesloten en dat betekent dat je het afdekraam voor je stopcontact kunt monteren. Als je dat gedaan hebt kun je de stekker in het nieuwe stopcontact plaatsen. Je hebt nu zelf je eigen stopcontact aangesloten. Het is niet zo moeilijk maar het vraagt wel om nauwkeurigheid wanneer je het zelf wilt gaan doen.
Wat kun je doen wanneer een stopcontact maken zelf niet lukt?
Als je zelf hebt aangesloten en het werkt niet kun je eerst controleren of de stroom is ingeschakeld op de juiste manier. Werkt het stopcontact dan nog niet kun je opnieuw controleren of de draden goed zijn aangesloten. Hiervoor kun je het beste de stroom weer uitschakelen. Neem het zekere voor het onzekere. Als je het gecheckt hebt en het werkt dan nog niet dan zou je een elektricien kunnen inschakelen.
De elektricien kan alles voor je controleren. De elektricien zorgt er dan voor dat je het stopcontact gewoon kunt gebruiken. Een elektricien is gespecialiseerd in alle elektrische installaties. De elektricien is verantwoordelijk voor het aanleggen van elektra en voor het repareren van elektra. Een elektricien doet ook de elektra onderhouden die nodig is voor de elektriciteitsvoorzieningen.
Als het zelf niet lukt kan de elektricien je helpen met het aanleggen van elektra. Een elektricien kan je daarbij ook advies geven en zorgen dat het op een veilige manier gebeurt.
Maak van een enkel stopcontact een dubbel stopcontact
Je kunt ook een dubbel stopcontact maken van een enkel stopcontact. Dit kun je zelf op de volgende manier doen.
- Schakel het stroom in huis uit
- Maak de draden los van je bestaande stopcontact
- Knip drie stukjes draad af (blauw, bruin en groen/geel) en ontmantel de uiteinden totdat je het koper kunt zien.
- Verbindt de twee stopcontacten met behulp van de gezamenlijke draden.
- Sluit de draden stevig aan.