Wat houdt het prijsplafond in? Hoe werkt eigenlijk het prijsplafond. Met het prijsplafond wordt per maand gekeken naar een gemiddelde van het verbruik van die maand. Komt dit gemiddelde boven een aantal kuub gas of een aantal kilowattuur dan zal het prijsplafond starten. Blijven het aantal kuub gas en het kilowattuur per stroom onder het aantal dan zal er niets gebeuren. Hoe dit werkt in realiteit leggen we je uit in dit artikel? Het prijsplafond is door het kabinet gemaakt omdat de energieprijzen stijgen. Het zou ervoor moeten zorgen dat mensen meer zekerheid krijgen in verband met de hoge energielasten.
Wat is het prijsplafond?
Het prijsplafond is door het kabinet ingesteld vanwege de hoge energiekosten die de mensen moeten betalen. Het zou ervoor moeten zorgen dat mensen zekerheid behouden op de hoogte van hun energiekosten. De overheid zet de prijs van stroom en gas vast tot het jaargebruik. Dit geldt voor een gemiddeld huishouden. Hierbij wordt nog extra ruimte geboden voor mensen die vooral stroom gebruiken door verduurzaming.
Het prijsplafond wordt berekend op 1200 m3 gas en 2900 kWh stroom. Wanneer je hier niet overheen gaat betaal je de vaste prijs aan gas en stroom. De vaste prijzen zijn € 1,45 per m3 aan gas en € 0, 40 per kWh aan stroom. Deze tarieven zijn alleen geldig wanneer de tarieven in je energiecontract hoger uitvallen. Vallen de tarieven lager dan betaal je ook het lage tarief. Ga je meer verbruiken dan het prijsplafond dan zul je bovenop het prijsplafond ook de marktprijs.
De prijzen zijn verschillend bij energieleveranciers. In het contract zullen afspraken staan die zijn gemaakt. In het prijsplafond staan de maximumtarieven en die zijn inclusief de btw en de energiebelasting.
Waar moet je opletten bij het prijsplafond?
Het is belangrijk dat je let op het verbruik. Je kunt kijken in de app van je energieleverancier of je bijvoorbeeld het kunt controleren wat je per maand verbruikt. Kijk ook of je per maand kunt inzien of je onder het prijsplafond blijft. Het prijsplafond wordt in twee gedeeltes opgedeeld. Een is voor de eindafrekening en een deel komt daarna.
Dit kan voor iedereen verschillend worden want het is afhankelijk van de datum wanneer je jouw contract hebt afgesloten. Heeft jouw huishouden minder verbruikt voor de eindafrekening dan het prijsplafond dan kun je dat wat overblijft niet meenemen na de eindafrekening. Dat betekent dat je het restant niet voor de rest van het jaar kunt meenemen.
Wat betekent het prijsplafond voor jou?
Met het prijsplafond wordt een maximumprijs gegarandeerd. Wanneer je een vast contract nog hebt met lage tarieven dan ben je een van de gelukkigen want dan blijft het contract zoals het is totdat het contract afloopt. Nadat je contract is afgelopen zul je een van de energieleverancier een contract krijgen met een variabel tarief. Je gaat dan ook de marktprijs betalen voor de energie die je meer gaat verbruiken dan een gemiddeld huishouden.
Wat kun je doen wanneer je de komende maanden de energierekening niet kunt betalen?
Niemand hoeft de komende maanden in de kou te zitten. Dat wil de overheid niet en de energiebedrijven ook niet. De energiebedrijven proberen dan een betalingsregeling met je te treffen. Zou het dan nog niet lukken om de energierekening te betalen kun je begeleid worden naar een schuldhulp. Er is ook de mogelijkheid om een beroep te doen op een noodfonds die opgericht is door het kabinet.
Het prijsplafond is een ondersteuning zodat je de kosten kunt blijven betalen. Niemand wordt nu op het moment afgesloten. De overheid en energiebedrijven zijn alleen nog niet eens over de voorwaarden. Wanneer je niet betaalt of geen telefoon opneemt dan kan het gebeuren dat je toch nog wordt afgesloten. Ook als je niet meewerkt aan een betalingsregeling. Nu het prijsplafond in ingesteld zou je beter de energiekosten moeten kunnen betalen.
Hoe werkt de verdeling van het verbruikplafond?
Het totale verbruik voor stroom en gas wordt verdeeld per maand op je jaarnota. Hier wordt rekening gehouden met je energieverbruik in het jaar. In de zomer verbruik je minder gas dan in de winter. Het verbruik plafond zal dan in de winter hoger uitvallen dan in de zomer. In je jaarnota wordt dan het verbruik berekend als een soort korting.
Heb je bijvoorbeeld meer verbruikt in dat jaar dan ga je ook meer betalen. Dat gaat bovenop je actuele tarieven. Na de jaarnota zal het prijsplafond doorlopen tot 31 december 2023. Via de app van de energieleverancier kun je inzicht krijgen in het verbruik. Je kunt dan zien hoe je er maandelijks voorstaat. Dit zorgt ervoor dat je niet voor verrassingen komt te staan.
Wat is de reden voor het prijsplafond?
De energieprijzen zijn flink gestegen. Zodat huishoudens niet in de problemen komen is het prijsplafond ingesteld. Je zou het kunnen zien als een tegemoetkoming. Het prijsplafond dient ervoor dat huishoudens hun energierekening kunnen blijven betalen en niet in de problemen verder komen. De energierekening moet betaalbaar blijven.
Wie kan gebruik maken van het prijsplafond?
Het prijsplafond is worden ingesteld voor alle kleinverbruikers. Iedereen die een kleine energieaansluiting heeft kan gebruik maken van het prijsplafond. Het prijsplafond is geschikt voor huishoudens, kleine bedrijven, verenigingen en zzp’ers. Het gebouw moet dienen voor wonen of werken. Een kantoor of een huis bijvoorbeeld. Je kunt geen gebruik maken van het prijsplafond wanneer het gaat om een garagebox.
Hoelang duurt het prijsplafond?
Het prijsplafond duurt normaal alleen in 2023. Er is wel beloofd dat in 2024 financiële steun komt voor mensen die in 2024 niet rond kunnen komen door de hoge energielasten. Dit zal dan niet gebeuren door een nieuw prijsplafond op je energie. Met het prijsplafond zal de energie nog duur blijven. Je kunt zelf ervoor zorgen dat de energie niet te duur wordt. Je kunt besparen op energie.
Je kunt energie besparen door spaarlampen te gebruiken. Zet de verwarming alleen aan in de kamer waar je bent. Gebruik minder gas en stroom. Ben je niet thuis, zet de verwarming dan lager of uit.