Ben je bezig met de verbouwing van je nieuwbouwwoning? Je krijgt dan te maken met het aanleggen van electriciteit. Het kan ook zijn dat je electriciteit moet vervangen in de nieuwbouwwoning. Het aanleggen van electriciteit is geen kleine klus die je even doet. De aansluiting electriciteit is een keuze die je maakt en die op lange termijn zichtbaar blijft. We zullen je uitleggen waar je vooral aan moet denken bij de aansluiting electriciteit.
Stel een electriciteitsplan op
Voordat je begint met de verbouwing van de nieuwbouwwoning ga je eerst een electriciteitsplan opstellen. Een verbouwing kan ingrijpend zijn en stellen jou in staat om de electriciteit te vernieuwen. In het electriciteitsplan komen alle keuzes te staan die je wilt met de elektriciteit. Denk bijvoorbeeld aan de hoeveelheid stopcontacten die je wilt in jouw nieuwbouwwoning. Kijk naar hoeveel lichtpunten er in elke ruimte nodig zijn.
Zorg ook voor genoeg schakelaars. Een goede voorbereiding helpt je om de aansluiting electriciteit sneller te laten verlopen. Een electriciteitplan zorgt voor consistente en doordachte keuzes. Je begint bij het opstellen met het maken van een plattegrond van jouw nieuwbouwwoning. Probeer ook de indeling van het meubilair erbij te betrekken.
Je kunt dan een betere inschatting maken van het aanleggen van de stopcontacten. Echter baseer je niet helemaal op de geplande indeling. Er kunnen punten zijn die je nu nog niet nodig hebt maar die kun je dan later wel toevoegen. In de toekomst kun je dan de indeling veranderen.
Hoe bepaal je de aansluiting electriciteit voor de ruimtes?
Er zijn ruimtes of kamers waar je meer stopcontacten en schakelaars nodig hebt. Dat is afhankelijk van de ruimte of kamer waar de electriciteit moet komen. Wil je het goed bepalen kun je op de volgende punten letten.
De elektriciteit in de keuken
Er bevinden zich in de keuken meerdere apparaten die stroom nodig hebben. Sommige apparaten zullen vast aangesloten blijven zoals de koelkast, inductieplaat en de vaatwasser. Andere apparaten hebben niet altijd electriciteit nodig. Veel mensen hebben op het werkblad meerdere apparaten staan. Je kunt dan zorgen voor voldoende stopcontacten boven het werkblad voor deze apparaten. Je kunt dan denken aan de volgende apparaten:
- Koffiemachine
- Waterkoker
- Blender
- Keukenmachine
De aansluiting electriciteit in de woonkamer
In de woonkamer kun je het beste de stopcontacten plaatsen in de buurt van de eettafel en de zithoek. Wanneer je een laptop of elektrische grillplaat wil aansluiten gaat dit een stuk gemakkelijker. Je hebt de stopcontacten in de buurt. Bij de zithoek heb je in ieder geval een aansluiting electriciteit nodig voor je tv.
Heb je ook nog andere apparaten zoals een gameconsole bijvoorbeeld dien je meerdere stopcontacten in de buurt van de zithoek te plaatsen. Een ringleiding kan nuttig zijn in de woonkamer. Je kunt dan met een aparte schakelaar alle schemerlampen aan of uit doen.
Electriciteit aanleggen in de slaapkamers
In de slaapkamer heb je niet veel stopcontacten nodig. Je hebt in ieder geval een stopcontact nodig voor je nachtlampje op de slaapkamer. Een schakelaar die je kunt bedienen vanuit je bed kan handig zijn. Zorg dat de stopcontacten in zicht blijven. Het bed mag niet voor de stopcontacten komen te staan.
De badkamer voorzien van genoeg stroompunten
In de badkamer mag je niet overal stroompunten plaatsen. Echter heeft de badkamer er voldoende nodig. Je mag binnen een straal van 60 centimeter en 2.25 hoogte van de douche of het bad geen stopcontact aansluiten. Dat is om te voorkomen dat je geëlektrocuteerd wordt. Het is belangrijk dat je bijkomende equipotentiale verbindingen aanlegt op de lokale aarding.
De aansluiting electriciteit in de wasruimte
Voor de wasruimte zul je meerdere aansluitingen nodig hebben omdat er waarschijnlijk verschillende apparaten zullen zijn. Bijvoorbeeld de wasmachine en de droger. Deze apparaten vergen veel electriciteit vermogen. Het is dus een goede keuze om hier voldoende aansluitingen elektriciteit te maken.
Zelf de aansluiting elektriciteit doen of een elektricien inschakelen
Als je bezig bent met de verbouwing van je nieuwbouwwoning kun je een aantal dingen zelf doen. Bijvoorbeeld het opstellen van het electriciteitsplan maar ook het plaatsen van een stopcontact. Wanneer het gaat om grotere werkzaamheden zoals een groepenkast dan kun je dit beter laten doen door een elektricien. De kans is dan kleiner dat er kortsluiting komt en dat er geen brandgevaar is.
Een elektricien is professioneel en heeft de nodige kennis en ervaring met elektriciteit. Ze leveren kwaliteit af en kunnen je eventueel advies en tips geven over jouw situatie. De elektricien kan samen met jou naar het electriciteitsplan kijken. De elektricien zal op tijd de electriciteit plaatsen zodat je de woning kan inrichten. Met het inhuren van een elektricien weet je in ieder geval dat de aansluiting van de elektriciteit veilig is.
Zorg voor een electriciteitsplan die toekomstbestendig is
Wanneer je een electriciteitsplan opstelt voor je nieuwbouwwoning is het belangrijk dat je ook kijkt naar de toekomst. Je kunt bij het aanleggen van stopcontacten hiermee rekening houden omdat behoeften veranderen. Je kunt denken dat een stopcontact nu op een bepaalde plek niet handig is, maar ooit kan dit goed van pas komen. Het aanleggen van voldoende electriciteitspunten op voorhand is goedkoper en ook slimmer dan dat je dit naderhand moet doen.
Bepaal de functionaliteit van de lichtbronnen
De functionele lampen worden meestal geplaatst op de plekken waar behoefte is aan helder licht. Dat kan bijvoorbeeld boven het keukenblad zijn of bij de eettafel. Er zijn lampen die geven een sfeerlicht waardoor het wooncomfort verhoogd wordt. Dat zijn meestal lampen die een warmere tint licht geven. Deze kunnen ook gedempt worden.
Voor een boekenkast of bij kunst op de muur kun je kiezen voor spotjes zodat je deze kan accentueren. Je moet zelf bedenken welke lampen je wilt gebruiken in de nieuwbouwwoning. Het is mogelijk dat verschillende lampen een andere aansluiting nodig hebben. Voor boven de eettafel wordt meestal gekozen voor hanglampen.
Iedere lamp zorgt voor een sfeervolle uitstraling op zijn manier. Je kunt kiezen voor een staande lamp, spotjes of plafondlampen. Jij bepaalt de stijl die je wilt toepassen in de nieuwbouwwoning.