Zoeken
Menu
Vernieuwen waterleidingen kan sneller en efficiënter Foto: Shutterstock

Werkzaamheden aan de hoofdleiding voor drinkwater duurt vaak lang en bewoners hebben meerdere dagen overlast. Vervelend, want in de praktijk betekent dit dat de omwonende op verschillende momenten verspreid over meerdere dagen geen water kunnen gebruiken. Het bedrijf Oasen heeft een nieuwe manier van werken uitgewerkt dat de overlast tijdens werkzaamheden drastisch verlaagd.

De werkzaamheden worden verkort door de uitvinding van de kop-over-kop methode. Hierbij worden korte stukken van een waterleiding kort afgesloten. Ad Schouten, engineer hoofdleidingen, is voor Oasen constant bezig met het bedenken van nieuwe technieken. “We wilden efficiënter gaan werken en keken nog eens kritisch naar alle werkzaamheden die we uitvoerden”, legt Schouten uit op de website van Oasen. Voorheen maakte het bedrijf gebruik van noodleidingen wanneer de hoofdleiding werd vervangen. “Het vervangen van leidingen door de aanleg van noodleidingen, is erg arbeidsintensief. De straat gaat open voor de aanleg van een noodleiding, we zetten de huisaansluitingen over op de noodleiding, halen de oude leiding weg, leggen een nieuwe leiding aan, zetten de huisaansluiting over op de nieuwe aanleiding en verwijderen de noodleiding. Kortom, veel handelingen, de straat moet dan drie keer open en klanten zitten een aantal keer zonder water. We gingen op zoek naar een efficiëntere manier en spraken hierover met aannemers en fabrikanten.”

Kleine stukken straat

Bij de nieuwe methode, wordt een waterleiding voor een korte periode afgesloten. De nieuwe leiding wordt in kleine gedeeltes vernieuwd waardoor een bewoner een korte periode geen water heeft. Schouten: “Bij deze methode hoeft de straat maar één keer open. ’s Morgens sluiten we het water af binnen een bepaalde sector, graven de oude waterleiding op en koppelen de aansluitingen af. Vervolgens verwijderen we dan direct de oude waterleiding. Hierna leggen we de nieuwe waterleiding en sluiten we de nieuwe aansluitingen weer hierop aan.” Elke keer wordt er een nieuw gedeelte van de straat aangepakt en heeft slechts een klein gedeelte van de straat last van de werkzaamheden. Na het plaatsen van de nieuwe leiding, moeten bewoners nog wel enkele dagen het water koken. In de tussentijd werkt Oasen aan laboratoriumtesten om te controleren of het water aan alle eisen voldoet.

Gerelateerde nieuwsartikelen

Gerelateerde producten